Nyheter

Frøoljer er verre enn sukker på en Keto diett

Vennligst merk Informasjonen på dette nettstedet er IKKE ment å diagnostisere, behandle, kurere eller forhindre sykdom eller tilstand. Rådfør deg alltid med lege eller kvalifisert helsepersonell før du gjør vesentlige endringer i kostholdet ditt. Se vår ansvarsfraskrivelse   hvis du er i tvil.

Claudia Münch
Master of Science, ernæring, fedme og spiseforstyrrelser.

Frøoljer er verre enn sukker på en Keto (Low Carb) diett

Keto-dietten har blitt stadig mer populær de siste årene. Mange mennesker er bekymret for vektøkning og hjertehelse, så de velger å gå på keto-diett. Et ketogent eller lavkarbokosthold eliminerer alt sukker og bearbeidede karbohydrater fra kostholdet ditt. Imidlertid kan erstatning av frøoljer for slike måltider være mer skadelig enn gunstig. Denne artikkelen diskuterer hvorfor det å unngå oljer utvunnet fra frø bør være like viktig for deg som å kutte ned på sukker.

Dette handler ikke bare om mettet i forhold til umettet fett

I mange år trodde vi at vi hadde funnet ut den enkle formelen for å bestemme hvilke fettstoffer som er sunne for mennesker og hvilke som ikke er det. Det var lett å spise. Det ble sagt at mettet fett bør unngås og erstattes med frø eller vegetabilske oljer laget av planter som soyabønner, raps, mais, bomullsfrø, peanøtter, solsikke eller Safrantistel.

Vi brukte denne enkle strategien i mange år, men så krøp noen problemer opp og begynte å skillet mellom det vi tidligere hadde ansett som gode og skadelige fettstoffer mer uklart.

For eksempel består kokosolje hovedsakelig av mettede fettsyrer. Imidlertid inneholder den mange laurinsyrer, en unik fettsyre. High-density lipoproteiner, eller HDLs, har steget betydelig som svar på laurinsyre. Vi anser HDL for å være sunt kolesterol. [1]

Vi har mettet fett her som har en forebyggende effekt, selv om vi har blitt lært at inntak av mettet fett øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.

I tillegg begynte mange studier å støtte forestillingen om at mettet fett ikke er den primære årsaken til hjertesykdom, som tidligere antatt. [2]

Når det gjelder helse, er mettet fett ikke helt unntatt. Mettet fett kan øke LDL-kolesterolet, og genene dine kan påvirke kroppens respons på en diett med mye mettet fett.

Hva er problemet med frøoljer?

Det er mye forvirring der ute om frøoljer og om de er sunne eller ikke. Det korte svaret er nei, det er de ikke. Frøoljer er verre enn sukker i et ketodiett.

Her er grunnen:

i) Frøoljer inneholder omega-6 fettsyrer, slik at de forårsaker betennelse

Problemet med frøoljer er at de inneholder en høy mengde omega-6 fettsyrer, som er pro-inflammatoriske. De forsterker betennelser i kroppen. Dette er det motsatte av hva du vil ha på en keto-diett, ettersom du prøver å redusere betennelse. Og vi vet alle at betennelse er den primære årsaken til ulike lidelser, inkludert kreft, hjertesykdom og Alzheimers. [3,4]

ii) Frøoljer er vanskelige å trekke ut. Derfor er de utsatt for nedbrytning

Frøoljeutvinning bruker varme eller farlige kjemiske løsningsmidler som ødelegger dem. Frøoljer inneholder flerumettede fettsyrer (PUFA). Deres kjemiske «sminke» inneholder flere dobbeltbindinger mellom karbonatomer. Som et resultat er disse molekylene mindre stabile og søker etter et fritt atom, for eksempel et oksygenatom.

Når fettmolekylene blir utsatt for stoffer som lys og varme, forverres denne mangelen på stabilitet. Hvis denne oksidasjonen plasserer, nedbrytes oljen, og det forårsaker frigjøring av oksidasjonsprodukter som frie radikaler fra oljen, noe som kan skade celler.

Vi bruker ustabile frøoljer som allerede har blitt oppvarmet under ekstraksjonsprosessen for å tilberede kyllingnuggets og pommes frites i veldig varme frityrkokere. Som et resultat øker de celleskadelige oksidative produktene.

iii) Frøoljer kan danne transfett

Men det største problemet med frøoljer er at de kan danne transfett når de varmes opp. Vegetabilske og frøoljer gjennomgår hydrogenering på grunn av de tilgjengelige bindingene som gjør at de kan feste seg til hydrogen. Fordi denne prosessen forvandler flytende olje til fast fett, er hydrogenering av frøoljer populær blant matprodusenter. Maten har en mye lengre holdbarhet som et resultat. Transfett er utrolig skadelig for helsen din og er knyttet til økt risiko for hjertesykdom og diabetes. Så hvis du lager mat med frøoljer eller bruker dem i maten din, er det en god sjanse for at du bruker transfett uten å innse det.

Av alle disse grunnene er det best å unngå frøoljer når du er på keto-diett.

Konklusjon

Keto-dietten handler om å redusere karbohydratinntaket for å oppmuntre kroppen din til å forbrenne fett for energi. Frøoljer er imidlertid en type fett som kan forstyrre denne prosessen.

Frøoljer fremmer betennelser i kroppen. Betennelse kan gjøre det vanskeligere for kroppen din å gå inn i en tilstand av ketose og føre til vektøkning.

Så hvis du prøver å følge et ketodiett, er det best å unngå frøoljer. Hold deg i stedet til sunne fettstoffer som olivenolje, kokosnøttolje og avokado.

 

Kilder

1. Chinwong, S., Chinwong, D., & Mangklabruks, A. (2017). Daglig forbruk av jomfru-kokosnøttolje øker lipoproteinkolesterolnivået med høy tetthet hos friske frivillige: En randomisert crossover-studie. Kunnskapsbasert komplementær og alternativ medisin, 2017, 1–8. https://doi.org/10.1155/2017/7251562

2. de Souza, RJ, Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Inntak av mettede og transumettede fettsyrer og risiko for dødelighet av alle årsaker, hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2: Systematisk gjennomgang og metaanalyse av observasjonsstudier. Bmj. https://doi.org/10.1136/bmj.h3978

3. Loef, M., & Walach, H. (2013). Omega-6 / omega-3-forholdet og demens eller kognitiv tilbakegang: En systematisk oversikt over menneskelige studier og biologiske bevis. Tidsskrift for ernæring i gerontologi og geriatri, 32(1), 1–23. https://doi.org/10.1080/21551197.2012.752335

4. Simopoulos A. P. (2008). Betydningen av omega-6/omega-3 fettsyreforholdet ved hjerte- og karsykdommer og andre kroniske sykdommer. Eksperimentell biologi og medisin (Maywood, N.J.), 233(6), 674–688. https://doi.org/10.3181/0711-MR-311

Legg igjen en kommentar